12 C
Страдч
29.03.2024
Новини

Ось і минула довгоочікувана проща у Страдчі

Нехай буде воля Твоя, Господи!

Ось і минула довгоочікувана проща у Страдчі, присвячена Дню мирянина та 30-ти літтю виходу з підпілля УГКЦ. Божественну Літургію очолив Глава Церкви Блаженніший Святослав.

«Бог бажає мені добра» – ці слова стали лейтмотивом батьківської науки   Верховного архиєпископа. «Не кожен, хто взиває: «Господи, Господи!» ввійде у Царство небесне, а той, хто чинить Його волю».

Блаженніший Святослав повернув наші думки у 1941 рік, у той час, коли страдецьким гостинцем рухалися колони військової техніки, пересувалися люди в уніформі, панували невизначеність і страх. Тоді відбулася таїнственна річ: ревний священник пішов до вмираючої людини, щоб уділити Святі Тайни. «Людина дивилася у вічі смерті, очікуючи безсмертя», – так висловився про стан хворої людини Блаженніший Святослав. Тут вершилася Божа воля щодо священничого служіння отця Миколи Конрада.

Глава Церкви наголосив на подіях 1987 року, коли офіційно почався процес виходу УГКЦ з підпілля листом Єпископа Павла Василика до очільника СРСР Михайла Горбачова, який підписали священники та єпископи. І наша Церква стала переможницею у запеклій боротьбі з імперією зла, бо вірні Єпископи, священники та миряни чинили волю Отця на засланні у сибірських таборах, по тюрмах і своїм щоденним служінням Господові. Влітку 1989 року Владика Павло Василик, священники, миряни розпочали безстрокове голодування на Арбаті в Москві. А згодом активні «підпільники» пройшлися маршем протесту по Красній площі. Серед них був і Владика Ігор Возьняк. Після зустрічі Папи Івана Павла ІІ з Михайлом Горбачовим у Радянському Союзі почали реєструвати громади УГКЦ. Ці люди не лише взивали до Господа, а й чинили Його волю, часто наражаючись на небезпеку і жертвуючи своїм суспільним становищем, здоров’ям, а часто – й життям. Підпільні священники та миряни зберегли нашу Церкву в складних умовах. Лише тепер розуміємо: Бог хотів нам добра.

Блаженніший Святослав наголосив на такому негативному явищі, як «декоративне» християнство, коли захоплюємося зовнішніми традиціями, але не послуговуємося Божими заповідями у житті і пожурив нас: «Хто приводив до влади злодіїв та нечесних людей? Безвідповідальний український виборець».

Навчи нас, Господи, творити Твою волю, «…бо в Тебе джерело життя, в Твоїм світлі побачимо світло!», – завершив свою Батьківську науку Глава Церкви.

Леся Коваль

Фото репортаж. Ось і минула довгоочікувана проща у Страдчі 2019

Схожі публікації

Сьогодні молилися на Страдецькій Горі в намірі наших дітей перед початком навчального року

stradch

Страдч Нерушима Стіна (газета листопад)№100/2019

stradch

Страдецька гора – прихисток для українців

stradch
Завантаження ....