10.2 C
Страдч
26.04.2024
Новини Оголошення

Дорога в нікуди -2

Історія зі Страдецькою дорогою має своє продовження та свідчить про невивчені уроки
Позиція ЕПЛ щодо ситуації, що сталася навколо Страдчанської гори [1] та можливого знищення Страдчанських озер була опублікована на сайті 5 червня 2020 року. Огляд цієї ситуації дозволяв зробити висновок про наявність ряду порушень, які зумовлені як порушеннями матеріальних норм, так і процедурних, зокрема, щодо наявності повноважень та розпорядження ними. Для правильного розуміння цієї ситуації потрібно було дати відповіді на ряд запитань. Для чого бізнесу потрібна лісова дорога? Чому лісгосп іде на порушення і дозволяє користування цієї дорогою? Чому місцеві органи влади погодили діяльність, яка не належить до їхньої компетенції? Чому не врахували існування Міжнародного біосферного резервату «Розточчя» під час планування діяльності? Чому не враховано існуючі природоохоронні обмеження цих територій.
На ці запитання частково надавалися відповіді під час прес-сніданку – “Нюанси правомірності спорудження дороги у Страдчанських лісах: підсумки прес-сніданку”. [2]
Сьогодні відкриваються нові сторони будівництва дороги. Зокрема, 4 серпня 2020 року у Яворівській РДА було зареєстровано заяву (фотокопія додається – у коментарях) про надання дозволу на розроблення детального плану території для влаштування автомобільної дороги до земельних ділянок (фото копія плану додається – у коментарях), наданих для індивідуального садівництва, яка проходитиме через Страдецькі стави і є продовженням дороги, яку почало споруджувати ТзОВ “Керамбуд” із виходом на Страдецьку гору (з існуючими порушеннями).
Мова про дорогу до ділянок із кадастровими номерами: 4625886400:02:000:0339 (0348, 0341, 0347, 0346, 0344, 0343, 0345).
Закликаємо Яворівську РДА відмовити у задоволенні клопотання про розроблення ДПТ з огляду на те, що таке спорудження дороги буде порушувати природоохоронне законодавство, що буде зафіксовано у звіті СЕО майбутнього ДПТ.
Нагадаємо, що стави – це природоохоронні території, є заплавами річки Верещиця, межують із Смарагдовою мережею та є водно-болотними угіддями місцевого значення.
Нагадаємо, що відповідно до Закону України “Про автомобільні дороги” [3] автомобільна дорога – лінійний комплекс інженерних споруд, призначений для безперервного, безпечного та зручного руху транспортних засобів. Відповідно до ст. 61 Земельного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм забороняється садівництво.
Софія Шутяк, провідний юрисконсульт ЕПЛ

Схожі публікації

Про Блаженного отця Миколу Конрада.

stradch

Допомога від Paweł Zygadło і добродіїв із м. Сандомир (Sandomierz)

stradch

Пряма трансляція зі Страдча

stradch
Завантаження ....